kleine garnaal


kleine garnaal 1.0

((vooral) in België)

onbeduidend lid van een groep

Algemene voorbeelden


In Nederland wordt een minder prominent lid van een criminele groep een kleine vis genoemd, de Vlamingen noemen zo iemand een kleine garnaal.

NRC,

Het Antwerpse parket bevestigde gisteren dat de rijkswachter begin dit jaar door onderzoeksrechter Jacques Mahieu werd verhoord. Het gerecht gaat na of de man daadwerkelijk inlichtingen doorspeelde aan de vleesmaffia over gerechtelijke acties tegen vleesfraude en hormonenhandel. Toch zou het veeleer om "een kleine garnaal" gaan.

De Standaard,

's Anderendaags wordt Lelièvre psychologisch onder de loep genomen: ook hij is een psychopaat, maar dan een kleine en niet zo uitzonderlijke. Hij is een kleine garnaal: kleine drugsgebruiker, een kwetsbare meeloper zonder grote persoonlijkheid.

http://www.bendevannijvel.com/andere/dutroux_proces.html

Het verhaal Nicola Minali is er een van vallen en opstaan. Een jaar geleden duelleerde hij met Cipollini om de titel van Italiaans zegekoning. Hij, de kleine garnaal uit het Gewiss-team van Bombini, ging plots zijn voet plaatsen naast "Il magnifico".

De Standaard,

De oplage van zijn blad houdt Goossens liefst voor zichzelf, maar "het is minder dan duizend". Een kleine garnaal dus op de markt voor nieuwsgierige beleggers.

De Standaard,

Bij Quickprinter heeft de investeringsdruk zwaarder toegeslagen. Daar legde Siegfried Verbeke onlangs de boeken neer. Nochtans was hij niet eens zo'n kleine garnaal. Tot voor kort was hij eigenaar van drie zaken, in Antwerpen, Berchem en St.-Niklaas.

De Standaard,

De tegenstander van vanavond, Viborg FF, is een kleine garnaal in het Deense voetbal. De club uit Midden-Jutland die voluit Viborg Fodsports Forening heet, kende slechts één groot succes in haar 112-jarig bestaan: in 2000 werd de DBU Pokal gewonnen.

http://www.deheldenvanleon.be/07052008.htm

Het parket was gisteren nog volop bezig met het verhoor van de drie. De onderzoekers willen weten waar de producten werden aangemaakt. Het zou wel eens kunnen dat de speurders kleine garnalen hebben opgepakt terwijl de grote hormonenbonzen weer buiten schot blijven.

De Standaard,

"We zijn toch niet allemaal kleine garnalen", zegt Chaffart graag in diskussies over de volgens sommigen te geringe omvang van de Belgische banken. Een deel van de cijfers die hij gisteren gaf, leken die stelling te bevestigen. Dank zij onder meer de overname van de Generale Bank Nederland - die 22 miljard frank kostte - klom het balanstotaal van de Generale Bank met ruim 17 procent naar 4.739 miljard frank.

De Standaard,